Svatební menu

Svatebnímu menu je nutné během příprav věnovat dostatečnou pozornost, zpravidla se k účelům sestavení menu využívá odborných služeb. V případě, že svatební hostinu plánujeme v restauračním zařízení, se skladbou svatebního menu vypomůže šéfkuchař. Na většině svatebních hostin stále převládá pevně stanovené menu, avšak ne vždy se bohatými pokrmy zavděčíme všem hostům. K moderním variantám patří svatební menu ve formě švédských stolů, hosté si mohou jednotlivé pokrmy nabírat dle aktuální chutě a intenzity hladu.

Sestavení svatebního menu

Jednotlivé porce je nutné objednat podle počtu hostů, kteří se zúčastní svatebního oběda a večeře. Pokud se rozhodneme pro pevně stanovené menu, měli bychom si ověřit, zda jsou mezi pozvanými hosty vegetariáni, dietáři nebo menší děti, kterým musíme sestavit pokrm dle požadovaných norem.

Svatební oběd by měl být složen z následujících chodů:

  • studený nebo teplý předkrm – podáváme v malých porcích, předkrm by neměl být vydatný, pouze by měl připravit chuťové buňky svatebčanů na další chod. K nejoblíbenějším předkrmům patří šunkové rolky plněné nejrůznějšími krémy, zapečený chřest, nebo plněná, teplá zelenina
  • polévka – klasikou zůstává hovězí vývar s játrovými knedlíčky
  • hlavní chod – výběr záleží na snoubencích a možnostech přípravy vybraných pokrmů z nabídky restauračního zařízení
  • dezert – nabídka sladkostí zahrnuje výběr z připravených svatebních dortů, koláčků a cukroví

V odpoledních hodinách se zpravidla podává pouze ovoce, krájená zelenina, chlebíčky, jednohubky a svatební cukroví. Zpestřením svatební hostiny může být čokoládová fontána, která vytváří tekutou, velmi hustou čokoládu určenou k namáčení ovoce. K namáčení jsou vhodné jahody, hrozny, krájený ananas, krájené banány i citrusové plody.

Alternativou pevného svatebního menu večeře jsou dnes již tolik žádané švédské stoly, disponující zpravidla pouze studenými pokrmy. Nabídka zahrnuje rozmanitý výběr mís s uzeninami, sýry, zeleninou, kuřecími steaky, těstovinovými a zeleninovými saláty.

Umístění obsahu svatebního menu

Někteří snoubenci preferují umístění obsahu svatebního menu na svatební tabuli. Kartička s menu je umístěna do stabilního podstavce, styl a barevnost by měly dokonale ladit s ostatní dekorací a výzdobou svatební tabule. Informace mohou zahrnovat i údaje o přibližném čase oběda a večeře, doplňkových chodech, nabídky alkoholických i nealkoholických nápojů a míchaných nápojů se stručným popisem či charakteristikou.